onsdag 27 maj 2009

Liket lever!

18.33 - Ja, liket, alltså den här bloggen lever än. Efter mycket tjat fick jag lusten tillbaka att skriva lite här nu. I dagens inlägg blir det en ganska rejäl utblick över aktuella händelser just nu i denna värld och vad jag anser om detta.
------------------------------------------------------------------------------------
Ett annat lik som kanske lever är Dawit Isaak, den svensk/eritreanska journalisten har nu suttit fängslad i ett x antal tusen dagar, utan rättegång i världens kanske just nu allra värsta skurkstat Eritrea. Hans förmodade brott är att han skrivit för en oberoende, alltså icke statskontrollerad tidning.

Ingen vet om han faktiskt lever eller inte trots att eritreanska myndigheter menar att så är fallet. Det är ganska skrämmande att detta får hända på 2000 talet. Något som är ännu mer skrämmande är att exil eritreaner i Sverige har anordnat demonstrationer i Stockholm, inte till stöd för Dawit, utan emot den svenska mediabilden av landet Eritrea.

Ett land som hamnade på sista plats i Reportrar Utan Gränsers ranking av pressfriheten i 173 länder 2008. Detta efter länder som Nordkorea och Kina.

Ett land som satt i system att fängsla journalister och oppositionspolitiker utan rättegångar. Ett land som inte tillåter utländska observatörer i sina fängelser och där tortyr och svält av fångarna är vanligt enligt fd fångvaktare som flytt landet. En tortyr metod ska enligt uppgift vara att fängsla ett stort antal fångar i stora containrar utan ventilations hål och utan tillgång till vatten och låta dem sitta där tills de blir medvetslösa eller svimmar.

Ett land där president Isayas Afewerki styr med järnhand och där inget allmänt val har hållits sen landet blev självständigt och där parlamentet inte har samlats på över 20 år. Detta land tycker exil eritreaner har dömts orättvist i svenska medier!

Är det någon som hänger med på vad de menar? (källor : http://www.hrw.org/en/node/79224 Human Rights Watch)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Skandal, danska grisar misshandlas innan de slaktas! Ok och vad är nyhetsvärdet här? Visste vi inte redan detta?

Jag är helt bergis på att svenska grisar oxå misshandlas! Visst är det hemskt men ärligt talat, vad spelar det för roll?
---------------------------------------------------------------------------------------------
Snart val till EU- parlamentet och ingen valfeber i Sverige som vanligt. Jag tror om man ska fundera lite, att detta beror på att de svenska partierna har ingen koll på vilka EU frågor som svenskarna anser vara viktiga. Hade de fattat detta så hade exempelvis inte mitt parti pratat så mycket om Euron. Huruvida sverige ska införa euron är för övrigt inte ens ett beslut som fattas av europa parlamentet vilket gör att jag inte alls fattar varför FP lyfter frågan just nu?

KD går till europaval med mindre införselkvoter på alkohol som valfråga!??

Detta borde väl snarare göra att de tappar röster eller? Om man pratar med vanligt folk är det just att man får föra in mycket mer alkohol som de flesta anser vara det enda positiva med EU. För mig är det politiskt självmord att öpper gå ut och säga att man inte vill ha det så.

S och M, samt MP och V, har inga specifika eu-frågor alls, de vill bara jobba med samma frågor som i riksdagen verkar det som. M vill sänka skatter, S vill värna om "alla" speciellt arbetarna, V vill vara på tvären mest hela tiden och MP vill kämpa för miljön. Centern ska vi bara inte ens nämna, de har inte haft något att tillföra i EU debatten sen 95 när vi gick med. Att sen FP och S försöker nämna jordbrukspolitiken som en valfråga så undrar man lite hur de tänker, jag menar ALLA partier i europa utom möjligtvis de franska vill ändra CAP -systemet (Common Agricultural Policy). Kan det vara så att skillnaderna i hur riksdagspartierna tycker i europa frågorna blir nästan för små så att folk känner att det är meningslöst att rösta?

JAg tror det kan vara så och att det är därför som enfrågepartier som Piratpartiet och Junilistan går bättre i europa valet än i ett vanligt riksdagsval.

Nej det jag tycker de svenska partierna borde lyfta är de stora ideologiska frågorna! Alltså, ska vi ha ett liberalt eller socialistisk europa, eller ett konservativt eller nyliberalistiskt? Ska parlamentet finnas både i Strasbourg och Bryssel?

Trots att FP inte lyckas få fram(än) vilket bra EU program vi faktiskt har så kommer jag rösta på FP för jag vet att det är en röst på liberalismen. Dock har jag stor förståelse för dem som väljer sofflocket framför att rösta eller som väljer ett enfrågeparti typ Piratpartiet.

Dock vill jag till dem bara fråga innan ni röstar, vet du hur din Piratpartist röstar i sociala eller ekonomiska frågor, eller vill du att de bara ska driva integritets och internetfrågor?

I alla fall för mig är ingen fråga så stor att jag inte vill ha en helhet. Jag kan inte rösta på ett parti som kan lägga ner liv och själ i frågan om fri nerladdning men som inte kan eller vill ta ställning i socioekoniska frågor eller skolfrågor på EU nivå exempelvis.

Over and Out...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar