tisdag 10 mars 2009

Internationella kvinnodagen??

12.05 - I söndags var det internationella kvinnodagen. Denna dag där vi ska....ja vad är den dagen egentligen till för?

Är den till för att hylla kvinnan eller vadå? Utan att egentligen känna till historien bakom varför vi har en sådan dag, så känns det ganska meningslöst och kontraproduktivt!

Jag menar om vi utgår ifrån att den här dagen är till för att uppmärksamma och hylla och hedra alla kvinnor i världen, så undrar jag bara är alla andra 364 dagar om året en hyllningskör åt alla män i världen? 

Hade det inte varit bättre att vi alla försöker uppmärksamma och jobba för ett mer jämställt samhälle alla dagar om året?

Frågan är om inte en internationell kvinnodag är en stor nackdel för feminismen som sådan?

Det jag menar är att det kan verka feministiskt osv att vi har den här dagen, men resultatet blir skenfeminism, av den art då ett stort antal män i Sverige och världen som inte direkt förstått eller vill förstå grundproblemet med jämställdheten, tror att det räcker att en dag om året (alltså den internationella kvinnodagen) vara lite extra snäll mot sin fru och flickvän och kanske inte låta henne laga maten, diska och städa och när de gjort detta kan de stolt slå sig för bröstet och känna sig som stolta "feminister", och så smått låta allt bli som vanligt igen dagen efter. 

Egentligen om man tänker efter är det sorgligt att det ska behövas en internationell kvinnodag. Men sådant är samhället kanske idag att det behövs, kanske fyller den en funktion ändå. Kanske visar dom någon dokumentär eller debatt om könsstympningar på 4-5 åriga flickor i Somalia, eller rentav en dokumentär om något som hänt i Sverige som kan få en vanlig "svenne-man" att tänka ett varv till?

Nu kanske någon invänder att könsstympningar i Somalia inte har något med feminism i Sverige att göra!? Men det är precis det det har, kanske inte på ett lika fysiskt och smärtsamt sätt, men grundprincipen till förtrycket är detsamma.

Könsstympningarna(alltså att man skär bort delar av klitoris, inre och yttre blygdläppar) i Somalia och en del andra länder, görs påstås det på vissa håll av religiösa skäl och på andra håll av andra mer dunkla skäl. Gemensamt oavsett skälet så är syftet att kontrollera kvinnan(flickans) sexualitet, då en könsstympning innebär svårigheter för kvinnan att bli upphetsad, samt att samlag blir något extremt smärtsamt. 

Säkerligen bygger den religiösa förklaringen, (utan att jag kollat upp det något vidare) på idèn att man ska bara ha sex för att få barn(finns i bibeln och koranen). I sig skulle man väl kunna köpa den religiösa sidan av saken.

Det finns bara ett problem med den religiösa förklaringen. Mannens omskärelse är inte alls lika extrem och lika "dödande" för sexualiteten, vissa menar att det snarare är tvärtom. Om det nu skulle vara så att man omskär kvinnor och män (flickor och pojkar) av religiösa skäl för att man bara ska ha sex inom äktenskap för att avla barn, varför tas bara förhuden bort på mannen? Och varför är ingreppet (oftast) så ingående på kvinnorna?

Förklaringen ligger i att man anser det mer nödvändigt att kontrollera kvinnans kropp och hennes sexualitet. Av någon anledning anses inte kvinnor ha rätt till denna. 

Samma sak i Sverige idag. Alla har vi väl någon gång hört skitsnacket om tjejen i den där paralellklassen som tydligen haft sex med allt och alla, och vilket dåligt rykte den tjejen fått. På samma sätt som den populära killen i klassen får status ju fler han haft sex med. Det är samma fenomen, tjejers sexualitet skuldbeläggs för att män vill kunna kontrollera den.

Är man tjej och har haft många sexuella kontakter så är du en "hora" eller "slampa", är du kille så är du istället "cool" eller "häftig"

Tjejer ska inpräntas med att man är mindre värd om man haft sex med många. På samma sätt så uppmuntrar samhället till att killar ska ha många sexpartners och att det är bra. 

Nu menar jag inte på något sätt att alla tjejer ska ha många sexpartners bara för att, det jag menar är att det blir fel åt båda håll, något som samhället och media hela tiden förstärker med tv program och serier, tidningar mm.

Det vi får är unga kvinnor som blir osäkra på sig själva och som känner att de måste vara smala,snygga och sexiga men de ska oxå skämmas över sin sexualitet och vi får unga män som känner en press att de måste ha sex så tidigt som möjligt och helst med så många som möjligt. När det bästa förmodligen är att alla unga män och kvinnor får upptäcka sexualiteten i sin egen takt, och med så många partners de själva vill, utan att behöva skämmas eller känna press!

Därför är kanske internationella kvinnodagen inte en så dum idè om man använder den till att tydliggöra och förklara de ojämlikheter som finns i samhället och den dubbelmoral som jag beskriver ovan. 

1 kommentar:

  1. Great!
    Nu ser jag fram emot ett mer frekvent bloggande...

    SvaraRadera